Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ;


Όνομα σχολείου: Ecole Notre Dame de la Clarte ( Δημοτικό Σχολείο «Η Παναγία του Φωτός»)



Βρίσκεται στο Saint Philbert de Grand Lieu, μια κωμόπολη 8.000 κατοίκων, σε απόσταση 25χλμ. από τη Νάντη στη Βορειοδυτική Γαλλία και 50χλμ από τις εκβολές του ποταμού Λίγηρα στον Ατλαντικό ωκεανό. Επίσης, βρίσκεται κοντά στη λίμνη Le Lac de Grand Lieu, που αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Το σχολείο έχει 508 μαθητές και συμπεριλαμβάνει και το νηπιαγωγείο. Οι μαθητές είναι από ηλικίας τριών έως έντεκα ετών. Πηγαίνουν στο σχολείο από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα κάθε μέρα εκτός Τετάρτης. Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για φαγητό από τις 12.30 έως τις 2.00 και τρώνε στο εστιατόριο του σχολείου.

Το σχολείο είναι ιδιωτικό και ανήκει στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας. Διαθέτει βιβλιοθήκη με πάνω από 7.000 βιβλία η οποία λειτουργεί από το μεσημέρι και μετά με τη βοήθεια των γονέων. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα που φέρνουν το σχολείο σε επαφή με την τοπική κοινωνία.

Τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν τα μικρότερα σε διάφορες καθημερινές τους δραστηριότητες (κατασκευές, μαγειρέματα, επισκέψεις) και μάλιστα το καθένα έχει στην προστασία του ένα μικρότερο. Ακόμη, το Δημοτικό συνεργάζεται συχνά και με το Γυμνάσιο που βρίσκεται πολύ κοντά. Το σχολείο διαθέτει και εργαστήριο υπολογιστών όπου τα παιδιά κάνουν τις διάφορες εργασίες τους.

Τέλος, το πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει μαθήματα κολύμβησης στο κολυμβητήριο της περιοχής για όλους τους μαθητές ανά τάξη 2 φορές το μήνα. Οι μεγαλύτερες τάξεις πραγματοποιούν εκδρομές διάρκειας μιας εβδομάδας σε κοντινές περιοχές της Γαλλίας στην αρχή και το τέλος του σχολικού έτους. Το σύνθημα του σχολείου είναι: «Όλοι διαφορετικοί, μα όλοι ενωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: